KATEGORIE
KONTO
tylko dostępne
sortuj:
tytuł
cena
data
NOWOŚĆ
Zdjęcie produktu KruKam Kasza gryczana palona 1000g
KruKam Kasza gryczana palona 1000g Ceniona od wieków przez medycynę ludową, dziś uznawana jest za pokarm wysoko wartościowy również przez wykwalifikowanych specjalistów z zakresu odżywiania (lekarzy, dietetyków), a kulinarni blogerzy prześcigają się w publikowaniu przepisów, w których jest wykorzystywana.  Kasza gryczana pozyskiwana jest z łuskanych nasion gryki, czyli pochodzącej z Azji Wschodniej i Środkowej jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych. Jest w stu procentach produktem bezglutenowym, z którego przygotowuje się nie tylko bardzo wiele dań, ale też produkuje np. mąkę.    Kasza gryczana jestprawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym np.:   - wspomaga układ nerwowy - zapobiega zaparciom - pomaga radzić sobie ze stresem - walczy z bezsennością - reguluje produkcję sebum, dzięki czemu poprawia stan skóry trądzikowej - zapobiega przerostowi gruczołu krokowego (prostaty) - reguluje procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ludzkiego organizmu - wspomaga odchudzanie - działa rozgrzewająco - dodaje energii - wzmacnia kości   Zastosowanie: Idealnie komponuje się tak z warzywami, jak i mięsem . Z kaszy gryczanej przygotowywać można również kotlety, placuszki, farsze do naleśników i pierogów. Wykorzystuje się ją również w produkcji kaszanki. Z kaszy gryczanej można przygotowywać desery, śniadania a nawet upiec chleb.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Składniki: kasza gryczana Wartości odżywcze KruKam Kasza gryczana palona 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1407 kJ / 336 kcal * Tłuszcz: 3,1 g * w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 69,3 g * w tym cukry: 0,7 g * Błonnik: 5,9 g * Białko: 12,6 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
9,90
10,00 zł
NOWOŚĆ
Zdjęcie produktu KruKam Ryż do risotto 1000g
KruKam Ryż arborio 1000g Nie każdy gatunek ryżu nadaje się do ugotowania risotto. Ryż do risotto powinien być specjalny (arborio) Ma on owalne i lekko przezroczyste ziarna. Podczas gotowania wydzielają one więcej skrobi, pozostając bardziej kleiste, wilgotne i al dente w środku.   Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju.   Zastosowanie: Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia.   Podstawowa wersja risotto to podsmażony na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać.   Uwaga! Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny, gęsty sos.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.    Informacje o alergenach: nie zawiera   Kraj pochodzenia: Włochy Składniki: ryż arborio Wartości odżywcze KruKam Ryż arborio 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1490 kJ / 356 kcal * Tłuszcz: 2,22 g * w tym tłuszcze nasycone: 0 g * Węglowodany: 77,78 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: 11,11 g * Białko: 2,2 g * Sól: 0 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
11,90
11,99 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza gryczana niepalona 1000g
KruKam Kasza gryczana biała niepalona 1000g Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, w dzisiejszej dobie, gdy rośliny wyrastają w glebach nisko krzemowych, a nasza woda zasypana chlorem, który ją zmiękcza i zabija jej życiodajność. Czym jest krzem dla naszych organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie ruszy jej ani robak, ani mysz, taka jest twarda.   Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm. Zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic. Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy. Zastanówmy się teraz jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.Doskonały przyswajalny krzem organiczny Nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy.   Nasze babki nie miały takich kłopotów krążeniowych jak my, bo nieco częściej sięgały po kaszę gryczaną, to jeszcze uzupełniały niedobór krzemu pyszną wodą krzemionkową wprost ze studni. Kasza od wieków była podstawowym daniem w Europie i Azji. W Polsce pojawiła się za sprawą  Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką. Tatarzy mieli własny przepis na gotowanie kaszy, taką podsuszoną, trzymali w sajdakach, przy siodle. Zajadli taką kaszę, co rusz sięgając do worka. Taki Tatar jak doznał ran jakiś w potyczkach, to skóra się na nim goiła, jak na psie. A wytrzymali byli tak, że bez trudu pokonywali tysiące kilometrów w siodle. Powtarzam, że to, co najlepsze w naszej kuchni, nie wymaga wcale żadnego wynalazku, wymaga jedynie przewietrzenia pamięci. Kasze są tanie, treściwe i zdrowe.   Sposób przygotowania :   Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok 10- 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalić. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody i odpoczęła. Jeśli już w trakcie gotowania kasza wchłonie całą wodę, a kasza będzie jeszcze zupełnie twarda można dolać trochę więcej wody. W ten sposób cała woda w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu. Składniki: kasza gryczana niepalona może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza gryczana biała niepalona 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1407 kJ/336 kcal * Tłuszcz: 3,1g * w tym tłuszcze nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 69,3 g * w tym cukry: 0,7 g * Błonnik: 5,9 g * Białko: 12,6 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
9,90
10,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza bulgur 1000g
KruKam Kasza Bulgur 1000g Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur zawiera ściśle ze sobą współpracujące składniki mineralne, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego: potas, wapń, magnez i sód.     Zastosowanie :  Stosowana w kuchni jako dodatek do dań mięsnych, sałatek i śniadań. Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kasza turecka - bulgur może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza Bulgur 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1432 kJ/342 kcal * Tłuszcz: 1,33 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,23g * Węglowodany: 75,87 g * w tym cukry: 0,41 g * Błonnik: 12,5 g * Białko: 12,29 g * Sól: 0.04 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
9,90
10,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza kuskus 1000g
KruKam Kasza kuskus 1000g Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, który ma właściwości kaszy i makaronu. Wywodzi się z obszarów północno-zachodniej Afryki, gdzie stanowi element narodowego dania o tej samej nazwie. Kuskus cieszy się popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz wszechstronność zastosowania w kuchni   Zastosowanie :  Kuskus jest bardzo uniwersalnym produktem. Może stanowić dodatek do dań głównych, zastępując makaron, ziemniaki i ryż, lub być podstawą dania. Aby poprawić jego smak, warto dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ulubione zioła. Kuskus nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno, słono i słodko. Mocno chłonie smak przypraw, dlatego łatwo przygotować z jego udziałem aromatyczne danie. Dobrze nadaje się do szybkich sałatek z dodatkiem warzyw i mięsa, które można zabrać do pracy.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kuskus Wartości odżywcze KruKam Kuskus 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1574 kJ/376 kcal * Tłuszcz: 0,64 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,12 g * Węglowodany: 77,43 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: 5 g * Białko: 12,76 g * Sól: 0,025 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
9,90
10,50 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż do sushi 1000g
KruKam Ryż do sushi 1000g Ryż do sushi to główny składnik popularnego japońskiego dania. Po ugotowaniu ma idealną delikatnie sypką i lepką konsystencję co pozwala łatwo zawinąć go w rolki. wypłukujemy i wsypujemy ryż do garnka i dodajemy na jedną szklankę ryżu 1,25 szklanki wody. Ryż gotujemy na wysokim ogniu przez minutę/dwie dopóki nie zagotuje się woda, następnie skręcamy gaz na minimum i przykrywamy garnek. Gotujemy dopóki nie zniknie poziom wody nad ryżem lub gdy powierzchnia przestanie „bąblować”.    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: ryż do sushi Wartości odżywcze KruKam Ryż do sushi 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1547 kJ/ 370 kcal * Tłuszcz: 0,6 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,2 g * Węglowodany: 81,7 g * w tym cukry: 0,2 g * Błonnik: 2,8 g * Białko: 6,8 g * Sól: 0 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
10,90
11,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż basmati 1000g
KruKam Ryż basmati 1000g Ryż Basmati to odmiana ryżu białego charakteryzująca się długim i smukłym ziarnem. Posiada mniej skrobi, jest puszysty i bardzo delikatny. Basmati jest ryżem szlachetnym o wyrazistym, oryginalnym i lekko orzechowym smaku.   Prekursor ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.    Zastosowanie :   Charakterystyczna odmiana ryżu o długich białych lub brązowych ziarnach, czyli basmati. Ma lekko migadałowo-orzechowy smak i zapach. Jest świetny to wszelkiego rodzaju sałatek oraz smażenia. Wspaniale komponuje się z rybami, mięsem lub potrawami kuchni orientalnej (przede wszystkim hinduskiej). Jego ziarna, w przeciwieństwie do innych gatunków, w procesie gotowania stają się grubsze, a dłuższe. To jedna z najtwardszych odmian, dzięki czemu zachowuje swoją sypkość; jeśli potrzebujemy ryżu, który się nie skleja, ze spokojem możemy sięgnąć po basmati.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: ryż biał (basmati) Wartości odżywcze KruKam Ryż basmati 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1440 kJ / 333 kcal * Tłuszcz: 1,11 g * w tym tłuszcze nasycone: 0 g * Węglowodany: 75,56 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: - * Białko: 6,5 g * Sól: 0,02 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
11,90
12,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż brązowy 1000g
KruKam Ryż brązowy naturalny 1000g Ryż brązowy - to pełnoziarniste ziarno ryżu wraz ze wszystkimi cennymi składnikami. Pozbawiony jest jedynie najbardziej zewnętrznej warstwy, która jest niejadalna. Jest cennym źródłem błonnika (zawiera 3 razy więcej błonnika niż ryż biały), dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie i syci na dłużej.   Jak gotować? Ryż wsypujemy do zimnej, nieosolonej wody w proporcji 1 szklanka ryżu na 2-2,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy przez 25-30 minut, na wolnym ogniu, bez przykrycia aż ryż wchłonie wodę. Składniki: Ryż brązowy Wartości odżywcze KruKam Ryż brązowy naturalny 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1500 kJ/354 kcal * Tłuszcz: 3,2 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,8 g * Węglowodany: 72 g * w tym cukry: 0,7 g * Błonnik: 3,1 g * Białko: 7,7 g * Sól: 0,03 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
8,90
9,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż czerwony 1000g
KruKam Ryż czerwony 1000g Ryż czerwony- powstaje na skutek fermentacji ziaren ryżu przez niektóre szczepy leczniczych drożdży. Jest znany już od ponad 2000 lat. Używany był kiedyś zarówno jako pożywienie, ale także jako lek. Jest cennym źródłem antyoksydantów, błonnika i witamin. Uważa się, że wspomaga układ krążenia oraz system odpornościowy. Jest delikatnie orzechowy w smaku. Ze względu na otoczkę ziarna jest twardszy od tradycyjnego białego ryżu.   Jak gotować? Ryż wsypujemy do osolonej wrzącej wody w stosunku 1 szklanka ryżu na 3 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu , bez przykrycia ok. 40 minut. Składniki: Ryż czerwony Wartości odżywcze KruKam Ryż czerwony 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1461 kJ/349 kcal * Tłuszcz: 2,33 g * w tym tłuszcze nasycone: 0 g * Węglowodany: 74,42 g * w tym cukry: 4,65 g * Błonnik: 7 g * Białko: 9,3 g * Sól: 0,8 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
14,90
14,99 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż czarny 1000g
KruKam Ryż czarny 1000g Ryż czarny - jest to ryż pełnoziarnisty, uważany za jedną z najbardziej zdrowych potraw na świecie. Zawiera bardzo dużo błonnika, witamin oraz aminokwasów. Jest także cennym źródłem żelaza. Swój czarny, a po ugotowaniu przechodzący w purpurę kolor zawdzięcza zawartości antycyjanów. Uważa się, że wpływają one bardzo korzystnie na pracę układu krążenia, pamięć, a także wzrok.   Jak gotować? Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i zalewamy osoloną wodą, w proporcji 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Gotujemy przez około 35-40 minut.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: Ryż czarny Wartości odżywcze KruKam Ryż czarny 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1500 kJ / 354 kcal * Tłuszcz: 3,2 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,8 g * Węglowodany: 72 g * w tym cukry: 0,7 g * Błonnik: 3,1 g * Białko: 7,7 g * Sól: 0,03 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
17,90
18,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż jaśminowy 1000g
KruKam Ryż jaśminowy 1000g Ryż jaśminowy - ryż bardzo ceniony w kulturze azjatyckiej, dzięki swojemu jaśminowemu aromatowi i lekko orzechowemu smaku. Używany jest w wielu tajskich potrawach. Charakterystyczną cechą są długie, kształtne ziarna. Duża zawartość skrobi sprawia, że jest on nieco bardziej kleisty, przez co idealnie nadaje się także do deserów. Jest bogaty w białka, wapń, fosfor oraz witaminę B1 i B6. Uważa się, że ma pozytywny wpływ na pracę trzustki, śledziony, a także żołądka.   Jak gotować? Ryż należy przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą chłodną wodą. Następnie zalać ryż wodą w stosunku 1:1, osolić wodę oraz gotować pod przykryciem ok. 12 minut (aż ryż wchłonie całą wodę). Zdjąć garnek z ognia i pozostawić ryż przykryty jeszcze kilka minut. Składniki: Ryż jaśminowy Wartości odżywcze KruKam Ryż jaśminowy 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1566 kJ / 374 kcal * Tłuszcz: 1,03 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,294 g * Węglowodany: 80,89 g * w tym cukry: 0,33 g * Błonnik: 1,8 g * Białko: 7,51 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
11,90
12,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza jaglana 1000g
KruKam Kasza jaglana 1000g Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.   Zastosowanie : Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser (budyń jaglany)!     Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kasza jaglana może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza jaglana 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1449 kJ/346 kcal * Tłuszcz: 2,9 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 71,6 g * w tym cukry: 0,1 g * Błonnik: 3,2 g * Białko: 10,5 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
9,90
10,00 zł
Produkt niedostępny
1
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj