KATEGORIE
KONTO

W tym dziale nabyć można różnego rodzaju ryże i kasze. Począwszy od ryżu dzikiego, czerwonego, czarnego czy takiego przeznaczonego do risotto czy sushi. Aż po wiele odmian kasz. Do kupienia są tutaj takie kasze jak: jaglana, gryczana, jęczmienna typu pęczak czy kasza kuskus.

 

tylko dostępne
sortuj:
tytuł
cena
data
NOWOŚĆ
Zdjęcie produktu KruKam Kasza jęczmienna wiejska 1000g
KruKam Kasza jęczmienna wiejska 1000g Składniki: kasza jęczmienna wiejska Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy i soi Wartości odżywcze KruKam Kasza jęczmienna wiejska 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1431 kJ / 338 kcal * Tłuszcz: 1,8 g * w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 69 g * w tym cukry: 0,5 g * Błonnik: 6,1 g * Białko: 8,4 g * Sól: 0,07 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
7,90
10,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza jęczmienna pęczak 1000g
KruKam Kasza jęczmienna pęczak 1000g Ceniona od wieków przez medycynę ludową, dziś uznawana jest za pokarm wysoko wartościowy również przez wykwalifikowanych specjalistów z zakresu odżywiania (lekarzy, dietetyków), a kulinarni blogerzy prześcigają się w publikowaniu przepisów, w których jest wykorzystywana.      Zastosowanie: Idealnie komponuje się tak z warzywami, jak i mięsem . Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Składniki: kasza pęczak Wartości odżywcze KruKam Kasza gryczana palona 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1431 kJ / 338 kcal * Tłuszcz: 1,3 g * w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g * Węglowodany: 71 g * w tym cukry: 0,5 g * Błonnik: 5 g * Białko: 8 g * Sól: 0,03 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
7,90
10,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza gryczana palona 1000g
KruKam Kasza gryczana palona 1000g Ceniona od wieków przez medycynę ludową, dziś uznawana jest za pokarm wysoko wartościowy również przez wykwalifikowanych specjalistów z zakresu odżywiania (lekarzy, dietetyków), a kulinarni blogerzy prześcigają się w publikowaniu przepisów, w których jest wykorzystywana.  Kasza gryczana pozyskiwana jest z łuskanych nasion gryki, czyli pochodzącej z Azji Wschodniej i Środkowej jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych. Jest w stu procentach produktem bezglutenowym, z którego przygotowuje się nie tylko bardzo wiele dań, ale też produkuje np. mąkę.    Kasza gryczana jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym np.:   - wspomaga układ nerwowy - zapobiega zaparciom - pomaga radzić sobie ze stresem - walczy z bezsennością - reguluje produkcję sebum, dzięki czemu poprawia stan skóry trądzikowej - zapobiega przerostowi gruczołu krokowego (prostaty) - reguluje procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ludzkiego organizmu - wspomaga odchudzanie - działa rozgrzewająco - dodaje energii - wzmacnia kości   Zastosowanie: Idealnie komponuje się tak z warzywami, jak i mięsem . Z kaszy gryczanej przygotowywać można również kotlety, placuszki, farsze do naleśników i pierogów. Wykorzystuje się ją również w produkcji kaszanki. Z kaszy gryczanej można przygotowywać desery, śniadania a nawet upiec chleb.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Składniki: kasza gryczana Wartości odżywcze KruKam Kasza gryczana palona 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1407 kJ / 336 kcal * Tłuszcz: 3,1 g * w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 69,3 g * w tym cukry: 0,7 g * Błonnik: 5,9 g * Białko: 12,6 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
14,90
17,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza gryczana niepalona 1000g
KruKam Kasza gryczana biała niepalona 1000g Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, w dzisiejszej dobie, gdy rośliny wyrastają w glebach nisko krzemowych, a nasza woda zasypana chlorem, który ją zmiękcza i zabija jej życiodajność. Czym jest krzem dla naszych organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie ruszy jej ani robak, ani mysz, taka jest twarda.   Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm. Zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic. Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy. Zastanówmy się teraz jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.Doskonały przyswajalny krzem organiczny Nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy.   Nasze babki nie miały takich kłopotów krążeniowych jak my, bo nieco częściej sięgały po kaszę gryczaną, to jeszcze uzupełniały niedobór krzemu pyszną wodą krzemionkową wprost ze studni. Kasza od wieków była podstawowym daniem w Europie i Azji. W Polsce pojawiła się za sprawą  Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką. Tatarzy mieli własny przepis na gotowanie kaszy, taką podsuszoną, trzymali w sajdakach, przy siodle. Zajadli taką kaszę, co rusz sięgając do worka. Taki Tatar jak doznał ran jakiś w potyczkach, to skóra się na nim goiła, jak na psie. A wytrzymali byli tak, że bez trudu pokonywali tysiące kilometrów w siodle. Powtarzam, że to, co najlepsze w naszej kuchni, nie wymaga wcale żadnego wynalazku, wymaga jedynie przewietrzenia pamięci. Kasze są tanie, treściwe i zdrowe.   Sposób przygotowania :   Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok 10- 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalić. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody i odpoczęła. Jeśli już w trakcie gotowania kasza wchłonie całą wodę, a kasza będzie jeszcze zupełnie twarda można dolać trochę więcej wody. W ten sposób cała woda w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu. Składniki: kasza gryczana niepalona może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza gryczana biała niepalona 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1407 kJ/336 kcal * Tłuszcz: 3,1g * w tym tłuszcze nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 69,3 g * w tym cukry: 0,7 g * Błonnik: 5,9 g * Białko: 12,6 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
14,90
14,99 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza bulgur 1000g
KruKam Kasza Bulgur 1000g Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur zawiera ściśle ze sobą współpracujące składniki mineralne, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego: potas, wapń, magnez i sód.     Zastosowanie :  Stosowana w kuchni jako dodatek do dań mięsnych, sałatek i śniadań. Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kasza turecka - bulgur może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza Bulgur 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1432 kJ/342 kcal * Tłuszcz: 1,33 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,23g * Węglowodany: 75,87 g * w tym cukry: 0,41 g * Błonnik: 12,5 g * Białko: 12,29 g * Sól: 0.04 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
10,90
11,33 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza kuskus 1000g
KruKam Kasza kuskus 1000g Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, który ma właściwości kaszy i makaronu. Wywodzi się z obszarów północno-zachodniej Afryki, gdzie stanowi element narodowego dania o tej samej nazwie. Kuskus cieszy się popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz wszechstronność zastosowania w kuchni   Zastosowanie :  Kuskus jest bardzo uniwersalnym produktem. Może stanowić dodatek do dań głównych, zastępując makaron, ziemniaki i ryż, lub być podstawą dania. Aby poprawić jego smak, warto dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ulubione zioła. Kuskus nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno, słono i słodko. Mocno chłonie smak przypraw, dlatego łatwo przygotować z jego udziałem aromatyczne danie. Dobrze nadaje się do szybkich sałatek z dodatkiem warzyw i mięsa, które można zabrać do pracy.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kuskus Wartości odżywcze KruKam Kuskus 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1574 kJ/376 kcal * Tłuszcz: 0,64 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,12 g * Węglowodany: 77,43 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: 5 g * Białko: 12,76 g * Sól: 0,025 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
11,90
13,00 zł
Zdjęcie produktu KruKam Ryż jaśminowy 1000g
KruKam Ryż jaśminowy 1000g Ryż jaśminowy - ryż bardzo ceniony w kulturze azjatyckiej, dzięki swojemu jaśminowemu aromatowi i lekko orzechowemu smaku. Używany jest w wielu tajskich potrawach. Charakterystyczną cechą są długie, kształtne ziarna. Duża zawartość skrobi sprawia, że jest on nieco bardziej kleisty, przez co idealnie nadaje się także do deserów. Jest bogaty w białka, wapń, fosfor oraz witaminę B1 i B6. Uważa się, że ma pozytywny wpływ na pracę trzustki, śledziony, a także żołądka.   Jak gotować? Ryż należy przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą chłodną wodą. Następnie zalać ryż wodą w stosunku 1:1, osolić wodę oraz gotować pod przykryciem ok. 12 minut (aż ryż wchłonie całą wodę). Zdjąć garnek z ognia i pozostawić ryż przykryty jeszcze kilka minut. Składniki: Ryż jaśminowy Wartości odżywcze KruKam Ryż jaśminowy 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1566 kJ / 374 kcal * Tłuszcz: 1,03 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,294 g * Węglowodany: 80,89 g * w tym cukry: 0,33 g * Błonnik: 1,8 g * Białko: 7,51 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
12,90
14,90 zł
Zdjęcie produktu KruKam Kasza jaglana 1000g
KruKam Kasza jaglana 1000g Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.   Zastosowanie : Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser (budyń jaglany)!     Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kasza jaglana może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza jaglana 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1449 kJ/346 kcal * Tłuszcz: 2,9 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 71,6 g * w tym cukry: 0,1 g * Błonnik: 3,2 g * Białko: 10,5 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
11,40
12,00 zł
Produkt niedostępny
Zdjęcie produktu KruKam Ryż basmati 1000g
KruKam Ryż basmati 1000g Ryż Basmati to odmiana ryżu białego charakteryzująca się długim i smukłym ziarnem. Posiada mniej skrobi, jest puszysty i bardzo delikatny. Basmati jest ryżem szlachetnym o wyrazistym, oryginalnym i lekko orzechowym smaku.   Prekursor ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.    Zastosowanie :   Charakterystyczna odmiana ryżu o długich białych lub brązowych ziarnach, czyli basmati. Ma lekko migadałowo-orzechowy smak i zapach. Jest świetny to wszelkiego rodzaju sałatek oraz smażenia. Wspaniale komponuje się z rybami, mięsem lub potrawami kuchni orientalnej (przede wszystkim hinduskiej). Jego ziarna, w przeciwieństwie do innych gatunków, w procesie gotowania stają się grubsze, a dłuższe. To jedna z najtwardszych odmian, dzięki czemu zachowuje swoją sypkość; jeśli potrzebujemy ryżu, który się nie skleja, ze spokojem możemy sięgnąć po basmati.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: ryż biał (basmati) Wartości odżywcze KruKam Ryż basmati 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1440 kJ / 333 kcal * Tłuszcz: 1,11 g * w tym tłuszcze nasycone: 0 g * Węglowodany: 75,56 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: - * Białko: 6,5 g * Sól: 0,02 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
14,90
16,90 zł
Produkt niedostępny
1
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj