Od lekarza do kucharza – Danuta Myłek
Jak odpowiednio łączyć składniki pokarmowe, uzupełnić ich niedobór i poprawić stan zdrowia? Na te wszystkie pytania odpowiada Danuta Myłek w swojej bestsellerowej książce „Od lekarza do kucharza”. Stanowi ona połączenie podręcznika o zdrowiu z książką kucharską, zawierającą zdrowe i smaczne przepisy kulinarne. Jest to obowiązkowa pozycja dla osób cierpiących na alergię, nadwagę, reumatyzm, cukrzycę oraz wszystkich zdrowych osób, które chcą żyć długo w dobrej formie fizycznej i psychicznej.
Danuta Myłek
Autorka jest doktorem nauk medycznych, specjalizuje się w alergologii i dermatologii. Uczestniczy w kongresach naukowych w Polsce i za granicą od 1985 roku, gdzie prezentuje swoje prace i wyniki badań. Oprócz „Od lekarza do kucharza” jest autorką popularnej książki pt. „Alergie”. Jej misja to leczyć przyczyny chorób i powodować, aby pacjenci zdrowo jedli, pili i pozytywnie myślenie o życiu.
Recepta na zdrową kuchnię
W książce szczegółowo przedstawiono zasady żywienie dzieci i dorosłych oraz przepisy na różne okazje. Znajdziesz w niej przepisy na potrawy z owoców, warzyw, dania z mięsa, ryb, nabiału, zupy i pyszne desery. Autorka poświęciła też rozdział na spożywanie napojów.
Fragment książki
Zdrowi często nie przywiązują wagi do tego co i jak jedzą. Dopiero choroba pozwala nam docenić znaczenie jedzenia, gotowania, kupowania produktów żywnościowych. Musisz zacząć samodzielnie gotować, bo to wielka przyjemność. Niech w gotowaniu króluje smak i zdrowotność. Wbrew powszechnym opiniom da się to pogodzić. Niech w gotowaniu króluje smak i zdrowotność. Wbrew powszechnym opiniom to da się pogodzić.