KATEGORIE
KONTO
tylko dostępne
sortuj:
tytuł
cena
data
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 400g15,89 Miód mniszkowy to inaczej miód z mniszka lekarskiego ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodząc jego nadkwasotę. Stosowany jest także w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Dzięki zastosowaniu miodu mniszkowego rany szybciej się goją. Miód wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Wspaniale sprawdza się na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.  
20,90
25,02 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 1300g Miód mniszkowy to inaczej miód z mniszka lekarskiego ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodząc jego nadkwasotę. Stosowany jest także w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Dzięki zastosowaniu miodu mniszkowego rany szybciej się goją. Miód wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Wspaniale sprawdza się na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.  
45,90
50,03 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 400g Nazywany jest „Królem Miodów”, gdyż jest trudny i pracochłonny w pozyskaniu ( ma konsystencję gęstej galaretki) . Dodatkowo  niewielka ilość wrzosowisk w Polsce prowadzi do tego, że dostępny jest w nielicznych pasiekach. Ma jasnobrunatną barwę z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem oraz przyjemny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji pochodzących z nektaru. Cechuje go specyficzny gorzkawym i ostry smak, a także duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów. W miodzie wrzosowym występują witaminy A, B i B6, aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów (cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy) i aż 47 dobrze przyswajalnych biopierwiastków (m.in. potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez). Występuje w nim inhubina, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie. Właściwości zdrowotne: Miód wykorzystywany jest  do wspomagania leczenia zapalenia gardła,  błony śluzowej jamy ustnej czy przeziębień – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze, z tego powodu wykorzystywany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego). Łagodzi schorzenia reumatyczne oraz ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Sprawdza się również przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Dzięki zawartej w nim inhubinie, posiada właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie, a występująca w nim prolina może wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Stosowany jest też jako lek w chorobach oczu. Polecany jest też szczególnie mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.  
41,90
49,06 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 1300g Nazywany jest „Królem Miodów”, gdyż jest trudny i pracochłonny w pozyskaniu ( ma konsystencję gęstej galaretki) . Dodatkowo  niewielka ilość wrzosowisk w Polsce prowadzi do tego, że dostępny jest w nielicznych pasiekach. Ma jasnobrunatną barwę z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem oraz przyjemny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji pochodzących z nektaru. Cechuje go specyficzny gorzkawym i ostry smak, a także duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów. W miodzie wrzosowym występują witaminy A, B i B6, aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów (cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy) i aż 47 dobrze przyswajalnych biopierwiastków (m.in. potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez). Występuje w nim inhubina, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie. Właściwości zdrowotne: Miód wykorzystywany jest  do wspomagania leczenia zapalenia gardła,  błony śluzowej jamy ustnej czy przeziębień – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze, z tego powodu wykorzystywany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego). Łagodzi schorzenia reumatyczne oraz ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Sprawdza się również przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Dzięki zawartej w nim inhubinie, posiada właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie, a występująca w nim prolina może wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Stosowany jest też jako lek w chorobach oczu. Polecany jest też szczególnie mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.  
84,90
98,12 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 1300g Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula, a często nawet krystalizuje już w plastrach. Ma delikatny, choć dobrze wyczuwalny zapach oraz bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy smak. Występują w nim olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina i kumaryna, a także żelazo, którego przyswajalność z miodu rzepakowego wynosi 63 procent oraz bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej. Występują w nim też witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy, a wysoka zawartość glukozy sprawia, że wykorzystywany jest w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Nie obciąża też wątroby, a wręcz dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne. Właściwości zdrowotne: Miód rzepakowy polecany jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego - wzmacnia serce i jego siłę skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia jego dotlenienie i odżywienie oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie i wspomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Usuwa wodę z tkanek i na drodze diurezy przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Obecne w miodzie cukry proste sprawiają, że jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększają jej zdolność do detoksykacji - odtruwania organizmu (wiąże szkodliwe metabolity z powstającym z glukozy kwasem glukuronowym i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z nektaru, w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z organizmu wraz z moczem). Występujące w miodzie cholina usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), a u chorych na dusznicę bolesną, którym podawano miód rzepakowy, obserwowano wyraźną poprawę stanu zdrowia. Stosowany jest też do walki ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, oraz przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Wysoka zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych sprawia, że miód rzepakowy polecany jest w stanach wyczerpania organizmu. Jest on doskonałą odżywką regenerującą - wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej, gdyż nie tylko odżywia, ale też poprawia myślenie i koncentrację. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości zewnętrznych. W przypadku lekkich oparzeń szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia, a stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran.  
39,80
41,89 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 500g
Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 500g Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych.Z tego powodu cechuje ją szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia organizm- dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin, przez co wpływa na zwiększenie odporności,  ułatwia regenerację po operacjach i przebytych zawałach,     wzmacnia układ nerwowy, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu biegunek i zaparć, wzmaga apetyt oraz reguluje przemianę materii.  Zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii), wspomaga leczenie farmaceutykami (np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz  leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby. Proces produkcji pierzgi zaczyna się jeszcze na samym kwiatku. Pszczoły zwilżają pyłek, a następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem, pierzga przeznaczona jest przede wszystkim dla matki i jej młodych. Badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Właściwości zdrowotne: Stosowana jest przede wszystkim jako środek profilaktyczny,  w celu wzmocnienia odporności. Wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, wpływa na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia układ krwionośny . W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Cechują ją właściwości przeciwbakteryjnym, przez co jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności. Jest źródłem wielu substancji odżywczych i wzmacnia system nerwowy. Wspomaga koncentrację i pamięć. Wykorzystywana jest też w apiterapii (leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia), szczególnie przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych. Reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi reakcje alergiczne. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Posiada szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby - działa odtruwająco i ochronnie. Wykorzystywana jest do zwalczania nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano bardzo dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przyczynia sie do regeneracji skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej. Jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy. Skład: Skład pierzgi zbliżony jest do pyłku a dodatkowo zawiera specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki ( co sprawia, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne). Występują w niej witaminy: C, PP, K, E, H, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużych ilościach zawiera minerały takie jak: selen, magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód. Sposób użycia: Pierzgę stosuje się jak pyłek. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.  
99,90
122,22 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 1300g Miód nawłociowy nazywany był nektarem życia, bowiem oprócz walorów smakowych, odznacza się licznymi leczniczymi właściwościami. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową), dość szybko się jednak krystalizuje i wówczas zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci (trzeba tylko pamiętać o zamykaniu słoika, bo miód szybko „łapie” obce zapachy). Nawłoć pospolita to roślina, która opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Ma od wieków znane właściwości antyseptyczne ( wykorzystywana jest w zwalczaniu zakażeń, stanów zapalnych układu moczowego, a także w leczeniu ran i owrzodzeń). Stosuje się ją również jako składnik ziołowych herbatek. Podobne właściwości ma również miód pozyskiwany z jej nektaru. Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki, delikatnie poruszająca się na wietrze. Powszechnie uważana jest przez rolników za chwast, jednak jest jedną z niezwykle wydajnych roślin miododajnych. Właściwości zdrowotne: W miodzie nawłociowym występują flawonoidy ( głównie rutyna i kwercetyna, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek), olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów. Wykorzystywany jest do wspomagania leczenia dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi także objawy kamicy nerkowej. Występujące w nim substancje odżywcze poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża (rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne). Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego (zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych). Podobnie jak miód wrzosowy, jest również wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty. Jego regularne przyjmowanie wspomaga leczenie stawów. Występujące w nim seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe łagodzą stany zapalne, a z uwagi na obecność flawonoidów i saponin wykazuje właściwości moczopędne. Składniki te działają także przeciwbakteryjnie. Polecany jest on w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego (wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych). Nawłoć jest rośliną polecaną jako środek odtruwający, miód więc doskonale sprawdza się we wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Posiada też wysoką aktywność antybiotyczną, różniącą się niewiele w zależności od czasu pozyskania i terenu. Warto wzmacniać się nim w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i inne infekcje. Wykorzystywany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm. Jego stosowanie poleca się również osobom narażonym na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne organizmu. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Miód nawłociowy sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do wielu potraw i w formie sporządzonego napoju do picia. Ze względu na dużą aktywność biologiczną należy przechowywać go w niższej temperaturze niż pozostałe rodzaje miodów. Warto też pamiętać, że miód zachowa swój naturalny aromat tylko wtedy, gdy będzie szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie w krótkim czasie przejmie inne zapachy. Ponadto miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.  
45,90
50,03 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 1300g Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.    
64,90
76,70 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 400g Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.    
30,90
38,08 zł
Miody Bieszczadzkie Miód lipowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód słonecznikowy 1300g Miód lipowy przez wielu znawców uznawany jest za najlepszy w smaku. Jest trudny w produkcji, ale i obfituje w składniki wszechstronnie poprawiające zdrowie. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej (przypomina olej rycynowy )–  pozyskiwany później ma barwę brązową. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. Ma charakterystyczny zapach przypominający kwiat lipy oraz lekko ostry, często gorzkawy smak. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu. Właściwości zdrowotne: Od lat miód lipowy stosowany jest jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie, wspomaga więc leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną z uwagi na występujący w nim kompleks składników, z których najistotniejszymi są nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne. Zanotowano jego szczególnie silne działanie na bakterie gronkowca, paciorkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi. Polecany jest osobom z chorobami układu krwionośnego, gdyż występujące w nim składniki mają działanie łagodnie rozkurczające i uspokajające. Wykorzystywany jest też jako środek wpływający korzystnie w przypadku chorób ginekologicznych, układu moczowego, a także w schorzeniach reumatycznych. Polecany jest również przy wspomaganiu leczenia nerwicy, bezsenności. Długotrwale stosowany wzmacnia układ odpornościowy, działa  nasennie, a także ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Jest on też cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (niezależną od insuliny; typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy.  
45,90
60,99 zł
Miody Bieszczadzkie Miód lipowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód słonecznikowy 400g Miód lipowy przez wielu znawców uznawany jest za najlepszy w smaku. Jest trudny w produkcji, ale i obfituje w składniki wszechstronnie poprawiające zdrowie. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej (przypomina olej rycynowy )–  pozyskiwany później ma barwę brązową. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. Ma charakterystyczny zapach przypominający kwiat lipy oraz lekko ostry, często gorzkawy smak. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu. Właściwości zdrowotne: Od lat miód lipowy stosowany jest jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie, wspomaga więc leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną z uwagi na występujący w nim kompleks składników, z których najistotniejszymi są nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne. Zanotowano jego szczególnie silne działanie na bakterie gronkowca, paciorkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi. Polecany jest osobom z chorobami układu krwionośnego, gdyż występujące w nim składniki mają działanie łagodnie rozkurczające i uspokajające. Wykorzystywany jest też jako środek wpływający korzystnie w przypadku chorób ginekologicznych, układu moczowego, a także w schorzeniach reumatycznych. Polecany jest również przy wspomaganiu leczenia nerwicy, bezsenności. Długotrwale stosowany wzmacnia układ odpornościowy, działa  nasennie, a także ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Jest on też cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (niezależną od insuliny; typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy.  
20,90
27,76 zł
Miody Bieszczadzkie Pyłek pszczeli 500g
Miody Bieszczadzkie Pyłek pszczeli 500g Wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z  jego niezwykle bogatego składu chemicznego - zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!). Według obliczeń i porównań wynika, że 100 g pyłku zawiera tyle aminokwasów, co 1 kg mięsa lub 7 jajek, czyli 2 czubate łyżki (30g) pyłku mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne człowieka na niezbędne aminokwasy. Składa się on z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych). Badania laboratoryjne wykazały, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit. Właściwości zdrowotne: Pyłek pszczeli poprawia stan zdrowia, pobudza jasność umysłu, pomaga zwalczać zmęczenie, uodparnia organizm oraz wzmaga apetyt. Cechuje go  nie tylko działanie regenerujące, ale także wzmacnia żołądek - jest skuteczny w przypadku zakażeń jelit, które następują wskutek zmian zachodzących we florze bakteryjnej (zawiera naturalne antybiotyki podobne do penicyliny, które regulują układ trawienny). Wpływa również pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek przez co wykorzystywany jest we wspomaganiu zapobiegania i hamowania wystąpienia niedokrwistości, szczególnie u małych dzieci. Polecany jest w przypadku objawów anoreksji.  Zwiększa wytrzymałość fizyczną, jest pomocny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, skutecznie reguluje trawienie. Dodatkowo znajduje zastosowanie przy problemach z wątrobą, prostatą (wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym), pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, wspomaga wytwarzanie krwi, obniża cholesterol, wzmacnia mięsień serca oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Cechują go również właściwości detoksykacyjne - zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych. Szczególnie w przypadku wątroby - pyłek ochrania ją przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Posiada właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Wspólnie z miodem może być wykorzystywany do leczenia chorób alergicznych - leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Wyciąg z pyłku kwiatowego ma też silne działanie przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu. Z uwagi na jego korzystne działanie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego wykorzystywany jest przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka. Posiada też właściwości poprawiające wzrok (dzięki wysokiej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów). Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wspomaga obniżenie poziomu cukru we krwi. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Profilaktyczne przyjmowanie może zapobiegać przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.Wykazuje też działanie zapobiegające poronieniom. Przyczynia się również do podniesienia płodności. Przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki. Pierzga pszczela to też pyłek pszczeli.  
54,90
68,46 zł
Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 170g
Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 170g Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych.Z tego powodu cechuje ją szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia organizm- dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin, przez co wpływa na zwiększenie odporności,  ułatwia regenerację po operacjach i przebytych zawałach,     wzmacnia układ nerwowy, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu biegunek i zaparć, wzmaga apetyt oraz reguluje przemianę materii.  Zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii), wspomaga leczenie farmaceutykami (np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz  leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby. Proces produkcji pierzgi zaczyna się jeszcze na samym kwiatku. Pszczoły zwilżają pyłek, a następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem, pierzga przeznaczona jest przede wszystkim dla matki i jej młodych. Badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Właściwości zdrowotne: Stosowana jest przede wszystkim jako środek profilaktyczny,  w celu wzmocnienia odporności. Wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, wpływa na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia układ krwionośny . W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Cechują ją właściwości przeciwbakteryjnym, przez co jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności. Jest źródłem wielu substancji odżywczych i wzmacnia system nerwowy. Wspomaga koncentrację i pamięć. Wykorzystywana jest też w apiterapii (leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia), szczególnie przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych. Reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi reakcje alergiczne. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Posiada szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby - działa odtruwająco i ochronnie. Wykorzystywana jest do zwalczania nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano bardzo dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przyczynia sie do regeneracji skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej. Jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy. Skład: Skład pierzgi zbliżony jest do pyłku a dodatkowo zawiera specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki ( co sprawia, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne). Występują w niej witaminy: C, PP, K, E, H, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużych ilościach zawiera minerały takie jak: selen, magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód. Dawkowanie: Pierzgę stosuje się jak pyłek. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.
54,90
66,13 zł
Miody Bieszczadzkie Miód faceliowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód faceliowy 1300g Miód faceliowy pozyskiwany jest z kwiatów facelii (wyróżnia ją piękna, niebiesko-fioletowa barwa), uznawanej za jedną z najbardziej miododajnych roślin – pszczelarze często nazywają ją „królową roślin miododajnych“. Właściwości zdrowotne: Miód ten wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo, dzięki czemu pomaga zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Polecany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy. Stosowany jest często w chorobach górnych dróg oddechowych,  w tym astmy oskrzelowej. Pomocny jest w leczeniu chorób układu pokarmowego: nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, oraz pozytywnie wpływa na wątrobę. Pomaga także uzupełnić energię po wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Miód faceliowy niweluje szkodliwe działanie używek takich, jak kawa, herbata, papierosy oraz alkohol.
45,90
54,54 zł
Miody Bieszczadzkie Miód wielokwiatowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód wielokwiatowy 400g Miód wielokwiatowy – w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny, o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak, uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Właściwości zdrowotne: Miód wielokwiatowy – szczególnie zalecany przy problemach układu krążenia i wątroby. Uzupełnia niedobory witamin i biopierwiastków.
19,90
21,98 zł
Miody Bieszczadzkie Miód wielokwiatowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód wielokwiatowy 1300g Miód wielokwiatowy – w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny, o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak, uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Właściwości zdrowotne: Miód wielokwiatowy – szczególnie zalecany przy problemach układu krążenia i wątroby. Uzupełnia niedobory witamin i biopierwiastków.
39,90
47,63 zł
Miody Bieszczadzkie Miód słonecznikowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód słonecznikowy 1300g Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Bardziej popularny jest na wschodzie. Pozyskiwany jest z nektaru słonecznika, jednorocznej rośliny o wielkich kwiatach. Słonecznik rośnie właściwie na każdej ziemi, a w jego kwiatach można odnaleźć ogromne pokłady pyłku. Roślina ta osiąga niekiedy 2 metry wysokości, a kwiaty mają średnicę około 30 centymetrów. Słonecznik można uprawiać na dwa sposoby: na zagonach lub wysiewać punktowo (np. wzdłuż płotów). Co ciekawe, słonecznik do uzyskania dojrzałych nasion potrzebuje 90-110 dni. Właściwości zdrowotne: Miód słonecznikowy pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dlatego można go stosować w trakcie przeziębienia. Miód ten jest również skuteczny w walce z chorobami skóry. Posiada też bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita. Można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Miód słonecznikowy wykazuje szczególne działanie na poziom ciężkiego cholesterolu LDL. Można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia. Miód słonecznikowy obniża także ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca. Ponadto reguluje on niedobory potasu. Jego kolejną niezwykłą właściwością jest działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Miód słonecznikowy można stosować w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego, a także w leczeniu niedokrwistości. Badania dowiodły, że można go wykorzystywać również w profilaktyce chorób wątroby. Wiele rodzajów miodu wykazuje działanie detoksykacyjne, dzięki czemu wzmacniają naszą wątrobę i usuwają nadmiar toksyn z organizmu. Miód słonecznikowy poprawia pracę nerek, co pozwala na wzmocnienie układu moczowego, a także podnosi poziom hemoglobiny i działa antyseptycznie. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, uszczelnia naczynia krwionośne, a fenolokwasy mogą działać bakteriostatycznie, żółciopędnie lub żółciotwórczo. Profilaktycznie zaleca się spożywanie 2-3 łyżek miodu dziennie. Pierwszą porcję warto spożyć rano, jeszcze przed śniadaniem. Aby wzmocnić działanie miodu słonecznikowego, można wymieszać go z pyłkiem lub mleczkiem pszczelim.
46,90
59,84 zł
Miody Bieszczadzkie Miód fasolowy 1300g
Miody Bieszczadzkie Miód fasolowy 1300g Miód fasolowy posiada charakterystyczny smak – niezbyt słodki, a nawet delikatnie kwaskowaty. Jego kolor zmienia się w zależności od jego konsystencji – w płynnej jest słomkowy, a gdy się skrystalizuje, staje się kremowobiały. Charakteryzuje go także dość intensywny aromat przypominający zapach kwiatów fasoli. Właściwości zdrowotne: Wspomaga pracę serca, funkcjonowanie całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego (przyspiesza odnawiania drobnoustrojów gwarantujących prawidłowe trawienie). Wzmacnia układ immunologiczny.
46,90
57,39 zł
Miody Bieszczadzkie Miód fasolowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód fasolowy 400g Miód fasolowy posiada charakterystyczny smak – niezbyt słodki, a nawet delikatnie kwaskowaty. Jego kolor zmienia się w zależności od jego konsystencji – w płynnej jest słomkowy, a gdy się skrystalizuje, staje się kremowobiały. Charakteryzuje go także dość intensywny aromat przypominający zapach kwiatów fasoli. Właściwości zdrowotne: Wspomaga pracę serca, funkcjonowanie całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego (przyspiesza odnawiania drobnoustrojów gwarantujących prawidłowe trawienie). Wzmacnia układ immunologiczny.
20,90
24,43 zł
NOWOŚĆ
Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 400g
Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 400g Miód nawłociowy nazywany był nektarem życia, bowiem oprócz walorów smakowych, odznacza się licznymi leczniczymi właściwościami. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową), dość szybko się jednak krystalizuje i wówczas zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci (trzeba tylko pamiętać o zamykaniu słoika, bo miód szybko „łapie” obce zapachy). Nawłoć pospolita to roślina, która opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Ma od wieków znane właściwości antyseptyczne ( wykorzystywana jest w zwalczaniu zakażeń, stanów zapalnych układu moczowego, a także w leczeniu ran i owrzodzeń). Stosuje się ją również jako składnik ziołowych herbatek. Podobne właściwości ma również miód pozyskiwany z jej nektaru. Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki, delikatnie poruszająca się na wietrze. Powszechnie uważana jest przez rolników za chwast, jednak jest jedną z niezwykle wydajnych roślin miododajnych. Właściwości zdrowotne: W miodzie nawłociowym występują flawonoidy ( głównie rutyna i kwercetyna, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek), olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów. Wykorzystywany jest do wspomagania leczenia dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi także objawy kamicy nerkowej. Występujące w nim substancje odżywcze poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża (rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne). Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego (zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych). Podobnie jak miód wrzosowy, jest również wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty. Jego regularne przyjmowanie wspomaga leczenie stawów. Występujące w nim seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe łagodzą stany zapalne, a z uwagi na obecność flawonoidów i saponin wykazuje właściwości moczopędne. Składniki te działają także przeciwbakteryjnie. Polecany jest on w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego (wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych). Nawłoć jest rośliną polecaną jako środek odtruwający, miód więc doskonale sprawdza się we wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Posiada też wysoką aktywność antybiotyczną, różniącą się niewiele w zależności od czasu pozyskania i terenu. Warto wzmacniać się nim w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i inne infekcje. Wykorzystywany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm. Jego stosowanie poleca się również osobom narażonym na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne organizmu. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Miód nawłociowy sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do wielu potraw i w formie sporządzonego napoju do picia. Ze względu na dużą aktywność biologiczną należy przechowywać go w niższej temperaturze niż pozostałe rodzaje miodów. Warto też pamiętać, że miód zachowa swój naturalny aromat tylko wtedy, gdy będzie szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie w krótkim czasie przejmie inne zapachy. Ponadto miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.
20,90
26,86 zł
1
/
2
Idź do strony:
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka