'Reminds us that the mind is the greatest mystery in the universe' Yuval Noah Harari, Guardian, Books of the Year
Could psychedelic drugs change our worldview? Join Michael Pollan on a journey to the frontiers of the human mind.
Diving deep into an extraordinary world - from shamans and magic mushroom hunts to the pioneering labs mapping our brains - and putting himself forward as a guinea-pig, Michael Pollan has written a remarkable history of psychedelics and a compelling portrait of the new generation of scientists fascinated by the implications of these drugs. How to Change Your Mind is a report from what could very well be the future of consciousness.
'A sweeping and often thrilling chronicle of the history of psychedelics, all interwoven with Pollan's adventures as a psychedelic novice. This is a serious work of history and science, but also one in which the author, under the influence of toad venom, becomes convinced he's giving birth to himself' Oliver Burkeman, Guardian
'A mind-altering book ... full of transformations' Richard Godwin, Evening Standard
'An irresistible blend of history, research and personal experience. In terms of the psychedelic wave, the book is the big kahuna, the Big Bang moment for a movement that is gathering force' John McKenna, Irish Times
'Entertaining and engrossing' Paul Laity, Financial Times
'Deeply absorbing, wise and beautifully written' Mick Brown, Literary Review
'An astounding book' Andrew Sullivan, New York Magazine
When LSD was first discovered in the 1940s, it seemed to researchers, scientists and doctors as if the world might be on the cusp of psychological revolution. It promised to shed light on the deep mysteries of consciousness, as well as offer relief to addicts and the mentally ill. But in the 1960s, with the vicious backlash against the counter-culture, all further research was banned. In recent years, however, work has quietly begun again on the amazing potential of LSD, psilocybin and DMT. Could these drugs in fact improve the lives of many people? Diving deep into this extraordinary world and putting himself forwardas a guinea-pig, Michael Pollan has written a remarkable history of psychedelics and a compelling portrait of the new generation of scientists fascinatedby the implications of these drugs. How to Change Your Mind is a report from what could very well be the future of human consciousness.
Bestsellerowa książka, która zainspirowała Netflix do stworzenia serialu „W kuchni”
W dzisiejszym świecie coraz mniej ludzi poświęca czas na przygotowywanie posiłków. Mimo tego liczne programy kulinarne cieszą się ogromną popularnością, a zawodowi kucharze stają się celebrytami na miarę słynnych sportowców czy aktorów. Na czym polega magia gotowania, która nas przyciąga? Odpowiedź znajdziesz w Magii gotowania.
Słynny aktywista i dziennikarz, Michael Pollan, zabiera cię w inspirującą podróż przez lata, kontynenty i żywioły, aby udowodnić ci, że gotowanie jest jedną z najciekawszych i najwartościowszych czynności, jaką możesz wykonywać.
Książka dzieli się na cztery części, z których każda dotyczy jednej z wielkich transformacji, które nazywamy gotowaniem. Odpowiadają one czterem żywiołom: ogniowi, wodzie, powietrzu i ziemi. To doskonała opowieść na temat natury pracy, tradycji i rytuałów rytmu codziennego życia, dzieleniu się i dawaniu najbliższym tego, co najważniejsze.
__
O autorze
Michael Pollan – aktywista, dziennikarz specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Autor siedmiu bestsellerów „The New York Times”., m.in. Jak jeść. Przewodnik konsumenta oraz W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców. W 2010 magazyn „TIME” umieścił go na liście stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie. W 2016 roku platforma Netflix opublikowała cztery odcinki programu dokumentalnego na podstawie książki Magia gotowania. Naturalna historia transformacji.
Jak jeść - przewodnik konsumenta"" to tłumaczenie ostatniej, wydanej w 2010 roku bestsellerowej książki ""Food Rules"" Michaela Pollana. Przez ostatnie 25 lat ten niezwykle popularny amerykański dziennikarz i profesor pisze książki i artykuły o tym jaki udział w tym, co jemy ma natura, a jaki nowoczesna technologia i produkcja żywności.""Jak jeść - przewodnik konsumenta"" to zbiór zabawnych i praktycznych porad, popartych badaniami naukowymi, ale przede wszystkim wynikających ze zdrowego rozsądku. Pollan przestrzega na przykład przed jedzeniem rzeczy, których opakowanie sprawia, że równie dobrze wyglądałyby w lodówce, dziale papierniczym i chemicznym. Zaleca też, żeby kupując jedzenie myśleć zawsze ""czy mógłbym ten produkt znaleźć w spiżarce mojej babci"". Błyskotliwie napisana, fascynująca lektura, która sprawi, że inaczej spojrzysz na swoje codzienne posiłki a etykietki ""ekologiczny"" i ""dietetyczny"" nabiorą dla ciebie nowego znaczenia.
Czy chleb, który jemy, jest prawdziwym chlebem?
Co ma wspólnego kotlet z tym, co jedzą krowy?
Dlaczego należy unikać produktów reklamowanych jako zdrowe?
Co sprawia, że australijscy Aborygeni chorują po przejściu na zachodnią dietę?
Czy aby się zdrowo odżywiać, trzeba być ekspertem od żywienia?
Czy jedzenie nie może być po prostu przyjemnością?
Autor tej książki rzuca wyzwanie współczesnemu jedzeniu stworzonemu przez naukę i przemysł spożywczy. Kwestionuje także wartość wciąż zmieniających się zaleceń żywieniowych pochodzących od ekspertów. W zamian proponuje powrót do tradycyjnej kultury jedzenia i jadłospisów tworzonych przez nasze babki i prababki.
Bądź wszystkożercą – zachęca – ale pamiętaj, że jesteś tym, co zjadła twoja strawa!
19,35 zł
29,90 zł
Produkt niedostępny
1
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?