KATEGORIE
KONTO
tylko dostępne
sortuj:
tytuł
cena
data
Okładka książki Kobiety w Bożej kuchni
Cristina Mazzoni, z pochodzenia Włoszka, profesor literatur romańskich Uniwersytetu w Vermont (USA), obdarzona niezwykłą wyobraźnią autorka, a zarazem znakomita kucharka, zaprasza w swej krytycznoliterackiej podróży kulinarnej do „kosztowania, smakowania, rozgryzania i połykania” produktów i potraw pojawiających się w pismach świętych kobiet – od „świętych anorektyczek” żywiących się Eucharystią do gospodyń i matek, dla których kuchnia stanowi centrum domu. Ze szczególną uwagą traktuje swoje rodaczki (Katarzynę z Genui, Anielę z Foligno, Gemmę Galgani), ale w obszar zainteresowań włącza też: Niemki (Hildegardę z Bingen, Elżbietę z Schoenau, Małgorzatę Ebner), Francuzki (Małgorzatę Marię Alacoque, Teresę z Lisieux), Hiszpanki (Teresę z Ávila), postaci z Kościoła kolonialnej Ameryki Południowej (sor Juanę Inés de la Cruz), Anglii (Margery Kempe), a nawet Stanów Zjednoczonych (Elżbietę Seton – pierwsza kanonizowana osoba urodzona w USA). Feministyczna perspektywa pozwala prześledzić związki między jedzeniem a sprawami wiary i odkryć w nich nowe smaki. Przepisy kulinarne, rady dotyczące gotowania i żywienia rodziny oraz wspólnoty, komentarze na temat miodu, przypraw, sałaty, ryb, sera czy jabłek mogą oferować, jak się okazuje, wielkie bogactwo strawy duchowej. Między żartem i anegdotą a hagiografią i egzegezą otrzymujemy w tej książce prawdziwą ucztę.
26,22
33,00 zł
Produkt niedostępny
1
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj