KATEGORIE
KONTO
tylko dostępne
sortuj:
tytuł
cena
data
Okładka książki Wzór na smak
Grzegorz Łapanowski znany m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z Fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji, od lat gotuje, szkoli kucharzy i pracuje z dzieciakami. I o czym pewnie nie wszyscy wiedzą – notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów zrodził się pomysł na książkę Wzór na smak. To pozycja, jakiej jeszcze na polskim rynku kulinarnym nie było. Książka inspirująca, nowoczesna i szanująca tradycję. O spotkaniu smaków. Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas działają i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się mięsność umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Autor opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębie, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidora, jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianki, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami. Grzegorz Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. Wzór na smak to idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.
57,24
79,00 zł
Produkt niedostępny
Okładka książki Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy...
Książka dla każdego, kto gotuje dla siebie i rodziny oraz dba o zdrowie. Dla osób świadomie wybierających zdrowe zasady odżywiania.Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny.` to książka pełna miłości, pasji i dobrego jedzenia. Autorami książki są: Grzegorz Łapanowski- kucharz, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, prowadzący i juror w Programie Top Chef, miłośnik świeżej, sezonowej i lokalnej żywności i Maia Sobczak- propagatorka zdrowego stylu życia i wspierającej, naturalnej diety, wegetarianka, mama blond urwisa, psycholog, terapeuta wg TMC i Ayurvedy, autorka bloga: qmamkasze.pl.Ta książka to zdecydowanie coś więcej niż kolejna książka kucharska. To początek przygody ze zdrowym i kreatywnym spojrzeniem na to, co na talerzu czy w torbie na zakupy. W pierwszej jej części umieściliśmy poradnik dotyczący m.in. mądrych zakupów, wpływu jedzenia na zdrowie, gotowania z miłością do jedzenia czy zasad prawidłowego odżywiania. Druga część to zbiór sprawdzonych przepisów, opartych na ogólnodostępnych i zdrowych produktach. Przepisy podzieliliśmy na 5 rozdziałów: śniadania, II śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski i desery. Dzięki temu drogi czytelniku, będziesz mógł szybko znaleźć to co Cię najbardziej interesuje. Książka zilustrowana jest zdjęciami autorki Mai Sobczak oraz wybitnych fotografów: Natalii Szafrańskiej, Kamila Zielińskiego i Krzysztofa Kozanowskiego. Fotografie pokazują emocje i smaki, które towarzyszyły nam przy tworzeniu tej książki. Pamiętaj, przepis to dopiero początek...Dzięki książce Szkoła na widelcu:- zrozumiesz, na czym polega i dlaczego tak ważne jest zdrowe odżywianie całej rodziny- będziesz mieć pewność, że każdy wybrany z książki przepis jest wartościowy- łatwo odnajdziesz danie na każdy posiłek w ciągu dnia
23,89
34,90 zł
Produkt niedostępny
Okładka książki Grzegorz Łapanowski smakuje
To książka o pasji, o miłości do jedzenia i karmienia bliskich. O jedzeniu i potrawach. Poniekąd także o tych, którzy wytwarzają to, co dla kucharzy najważniejsze – produkty. W kilkunastu rozdziałach postanowiłem zawrzeć kilkadziesiąt moich ulubionych przepisów. Częściowo autorskich, a częściowo zaczerpniętych od innych miłośników gotowania – bo na kuchnię nikt nie ma monopolu. Tu nie ma plagiatów – gotować może każdy! Niektóre smaki przywiozłem z podróży, zamknięte w woreczkach z przyprawami. Wracam do nich jak do starych książek. Szukam inspiracji. Smakuję.
23,11
31,90 zł
Produkt niedostępny
1
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj