Orzechy makadamia - słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki
Orzechy makadamia (macadamia) to pożywna i zdrowa (choć wysokokaloryczna!) przekąska. Niestety nie są one w naszym kraju zbyt popularne - m.in. dlatego, iż, faktycznie, ich cena jest stosunkowo wysoka. Jak się jednak okaże, warto, choć raz na jakiś czas, zakupić orzechy makadamia i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi (i płynącymi z nich właściwościami). Już nawet małe ich porcje są w stanie znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie, ogólną witalność oraz stan zdrowia. Orzechy makadamia są istną skarbnicą witamin i minerałów. Stanowią bowiem dobre źródło witamin: B2, B3 (PP), B5, B6, E, minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, magnezu i selenu. W odniesieniu do witaminy B1 oraz składników mineralnych: miedzi i manganu można je nazwać prawdziwą kopalnią tych składników. Warto wiedzieć, iż 100 gramowa porcja orzechów makadamia pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, ponad 80% dziennego zapotrzebowania na ów pierwszy pierwiastek i ponad 200% zapotrzebowania na ten drugi! To wartości naprawdę godne uwagi. Poza tym, orzechy makadamia są wspaniałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika (prawie 9 g w 100 gramowej porcji).
KruKam Pasta z orzechów makadamia 150g
Produkt zawiera
w 100g
% RWS
Wartość energetyczna:
3003 kJ/ 715 kcal
*
Tłuszcz:
68,4 g
*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
4,9 g
*
Węglowodany:
9,4 g
*
w tym cukry:
3,6 g
*
Błonnik:
3,7 g
*
Sól:
0,01 g
*
% RWS – Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona