W tym dziale znaleźć można pozycje poświęcone zdrowemu odżywianiu i różnym dietom. Nabyć tu można zarówno książki kucharskie zawierające sprawdzone przepisy na tradycyjne dania w nowej jak i klasycznej odsłonie, jak i te kierowane do osób odżywiających się w określony sposób, np. zawierające przepisy będące w zgodzie z dietą ketogeniczną, wegetariańską czy inną. Znaleźć tu można również poradniki z zakresu psychodietetyki oraz żywienia małych dzieci. A także poradniki i książki kucharskie dedykowane osobom borykającym się z określonymi chorobami, np. Hashimoto czy insulinoopornością albo osobom dializowanym.
* Przejdź na dietę ketogeniczną
* Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów
* Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie
Odzyskaj zdrowie z dietą keto!
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
W książce:
* Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej
* Ketogeniczny plan treningowy
* Zalety postu przerywanego
* Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów
* Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem
Rami i Vicky Abramsowie są przedsiębiorcami. Dietę ketogeniczną odkryli w 2014 roku, co całkowicie zmieniło ich życie, również zawodowe. Założyli Tasteaholics.com, wiodącą dziś witrynę poświęconą odżywianiu niskowęglowodanowemu. Ich kolejnym dziełem była Total Keto Diet, popularna aplikacja dla osób na diecie ketogenicznej. Są także autorami kilku książek na temat tego sposobu odżywiania.
dr Józef Krop
Lekarz, absolwent Akademii Medycznej w Krakowie, specjalista I stopnia z pediatrii. Od 1972 roku mieszka i pracuje w Kanadzie. Ma ponad 30 lat doświadczenia w medycynie ekologicznej. Pomagał alergikom, osobom nadwrażliwym na substancje chemiczne i inne czynniki środowiskowe oraz dzieciom z ADHD i z autyzmem.
Koncepcja medycyny jednego zdrowia powstała w odpowiedzi na rosnące zagrożenie chorobami odzwierzęcymi, jak również cywilizacyjnymi nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Dziś wiadomo, że do tej polskiej koncepcji współpracy lekarzy weterynarii z lekarzami medycyny należy także włączyć lekarzy gleby – rolników i ekologów – jak również przetwórców produktów spożywczych. Nie będzie zdrowych ludzi bez zdrowej gleby, roślin i zwierząt wspieranych mikroorganizmami.
Zdrowie, jak również życie na planecie Ziemia jest tylko jedno. To skarb, o którym wszyscy marzą i chcą posiadać, ale życie na Ziemi jest niestety tylko jedno – to właśnie, którym zostaliśmy obdarzeni. Aby być zdrowym, musimy mieć zdrową glebę uprawianą przez rolnika w sposób bezpieczny, czysty, odpowiedzialny, bo to wraz z czystą wodą i powietrzem gwarantuje zdrowie rosnących na niej roślin, które z kolei są podstawą istnienia zdrowych zwierząt i ludzi. Aby człowiek był zdrowy, musi spożywać zdrowe rośliny (warzywa i owoce) oraz produkty rolne i zwierzęce, a także żyć w sprzyjających zdrowiu warunkach psychiczno-społecznych.
Książkę tę dedykuję rolnikom ekologicznym z całego świata, ale z Polski szczególnie – to znaczy tym, którzy z dziada, pradziada kontynuują rolnictwo swoich przodków, jak również tym, co przejrzeli w olśnieniu tej idei i zamienili rolnictwo chemiczne na ekologiczne.
Chwała Panu Bogu.
Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!Ewa WachowiczBrakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach - chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść?Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka!Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania!Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy!Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
ODKRYJCIE SMAKI I AROMATY ŚWIATA ZE ZWYCIĘZCĄ I UCZESTNIKAMI ÓSMEJ EDYCJI PROGRAMU "MASTERCHEF JUNIOR POLSKA"!Dobra zabawa i tworzenie niezapomnianych smaków - to przepis na sukces Ignacego Jabłońskiego, zwycięzcy programu, który podbił podniebienia wymagającego i profesjonalnego jury.Teraz młody szef kuchni dzieli się swoimi przepisami na pyszne dania bezmięsne. Do stworzenia tej książki zaprosił innych uczestników, którzy przygotowali swoje najlepsze potrawy. Egipt, Filipiny, Francja, Grecja, Izrael, Hiszpania, Tajlandia, Portugalia, Turcja, Włochy i oczywiście Polska - to kraje, których kuchni możecie zasmakować dzięki daniom młodych kucharzy.Zapraszamy w niezapomnianą kulinarną podróż!
Monografia jest poświęcona w całości zagadnieniom z dziedziny żywienia klinicznego.
Zakres merytoryczny niniejszej monografii obejmuje zagadnienia dotyczące leczenia dietetycznego chorób przewlekłych będących największą bolączką XXI w. W syntetyczny i przejrzysty sposób przedstawiono postępowanie dietetyczne w otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz w chorobie Hashimoto.
Przeanalizowano dylematy dotyczące stosowania diety bezglutenowej oraz diety low FODMAP w chorobach układu pokarmowego. Nie zabrakło również rekomendacji z zakresu postępowania w sytuacji wystąpienia alergii i nietolerancji pokarmowych, a także kompendium wiedzy na temat diety wegetariańskiej.
Przygotowany zbiór artykułów jest skierowany przede wszystkim do internistów, lekarzy rodzinnych i POZ, a także dietetyków oraz wszystkich innych specjalistów zainteresowanych przedstawioną tematyką.
Spis Treści:
• Leczenie dietetyczne otyłości – dr inż. Agata Gaździńska
• Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia – mgr Adrian Kwaśny, dr n. o zdr. Michał Czapla
• Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2 – dr n. med. Izabela Grabowska
• Dieta w chorobie Hashimoto – dr n. o zdr. Anna Rudnicka
• Alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych – Joanna Jurek, PhD, BSc
• Charakterystyka i zastosowanie diety bezglutenowej – dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
• Dieta low FODMAP w zespole jelita drażliwego i zespole przerostu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego – dr n. med. Martyna Marciniak
• Dieta wegetariańska – co każdy lekarz wiedzieć powinien – mgr Iwona Kibil
Niezależnie od tego, czy zmagasz się z insulinoopornością, cukrzycą lub zespołem policystycznych jajników, czy szukasz sposobu na to, jak przyspieszyć metabolizm, dieta na insulinooporność może być kluczem do satysfakcjonującego, zdrowego stylu życia. Dzięki informacjom zawartym w tym przewodniku będziesz w stanie pomóc swojemu organizmowi naturalnie regulować poziom glukozy i insuliny we krwi. Jak tego dokonasz? Dzięki prostym, ale pysznym i różnorodnym posiłkom, które już wkrótce zagoszczą na twoim stole! Zawarte w książce listy zakupów i plany posiłków ułatwiają rozpoczęcie nowego stylu życia! Dzięki diecie możesz pokonać objawy zaburzeń hormonalnych, a także chorób autoimmunologicznych czy kobiecych. Wygraj z insulinoopornością!
Owoce, zioła i alkohol - to tylko początek!Kolejny krok to eksperymentowanie i próby łączenia ze sobą różnych składników. A to już nie lada wyzwanie! Niektóre pasują do siebie bardziej niż inne, dlatego oprócz sprawdzonego przepisu przy każdej nalewce znajdziesz listę produktów, które najlepiej się z nią komponują i najpełniej podbijają jej smak.Zainspiruj się i odkryj ulubione kompozycje!To nie wszystko! Do każdego przepisu przygotowałem też porady ułatwiające cały proces, a także ciekawostki, którymi zaimponujesz znajomym w trakcie wspólnej degustacji. Nalewki to hobby dla cierpliwych, ale efekt końcowy jest tego wart! Dzielę się doświadczeniami i obserwacjami, dzięki którym przygotujesz idealną nalewkę! Daję 100% gwarancji!Przekonaj się, jak smakują: wódka mandarynkowa, kurkumówka, nalewka z suszu, jarzębinówka, rabarbarówka z szałwią czy przepalanka. Nie bój się eksperymentować! Pamiętaj, że nawet jeśli dokładnie odtworzysz przepis, to owoce każdego roku są inne, co może wpłynąć na smak i aromat. Ale gdy w końcu otworzysz butelkę, pozostanie już tylko długo biesiadować i rozmawiać, delektując się kieliszkiem przepysznego trunku!Na tym właśnie polega MAGIA domowych nalewek.Piotr Ogiński#kochamnalewkiVloger kulinarny, autor kanału na YouTube Kocham gotować. Uczestnik programów kulinarnych, m.in. Top Chef, Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia oraz Najlepsza Kuchnia.
Przetwory owocoweTradycyjne, wykwintne, egzotyczneSmak lata zamknięty w słoiku tak najprościej można określić to, czym są przetwory owocowe. Pozwalają cieszyć się smakiem i aromatem owoców nawet wtedy, gdy za oknem pada śnieg. Dziś chętnie sięgamy do przepisów naszych babć, które pieczołowicie ustawiały słoiki z powidłami na półkach w spiżarni. Ale jednocześnie chcemy, aby nasze dżemy miały niepowtarzalną, nowoczesną nutę cytrusową lub ziołową.W tej książce znajdziesz:kilkadziesiąt przepisów na powidła, dżemy, konfitury i marmolady z różnych owoców: sezonowych, egzotycznych, cytrusowe i z krzewów dziko rosnących,przepisy na przetwory tradycyjne, przygotowywane według receptur naszych babć, oraz nowoczesne z dodatkiem orzechów, przypraw, czekolady lub alkoholu,rady dotyczące wyboru owoców, środków żelujących i pasteryzacji przetworów.Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak smakuje konfitura brzoskwiniowa z bakaliami i amaretto, dżem gruszkowo-malinowy z majerankiem lub pikantny dżem wiśniowy z czekoladą, ta książka jest dla Ciebie!
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu twoje serce jest tego warte!To, co jemy, przekłada się na to, czy mamy właściwy poziom cholesterolu. W tej książce podpowiem, jak w nieuciążliwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Nie dam więc sztywnych nakazów i zakazów ani celów dietetycznych, których realizacji nie umiesz sobie nawet wyobrazić. Obiecuję też, że nie musisz wcale głodować, wprowadzać restrykcyjnych zmian ani rezygnować ze smacznej kuchni.Znajdziesz tu kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pyszne dania, dzięki którym zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dowiesz się także:jak komponować zdrowe i smaczne posiłki;czym zastępować niektóre składniki pokarmowe podnoszące cholesterol;jak stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i dostosować zdrową dietę do swoich upodobań.Poznasz także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania: ile jajek jeść tygodniowo, czy na diecie niskocholesterolowej można pozwolić sobie na ser, jak w świetle nowych badań wygląda odwieczny spór masło czy margaryna i jakie produkty pomagają obniżać cholesterol.
Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność przejścia na restrykcyjną dietę? Czy możesz pić kawę? Czy da się schudnąć, mając chorobę Hashimoto? Jakie suplementy warto przyjmować?W tym poradniku w przystępny sposób omówiono najważniejsze aspekty zdrowej diety w chorobie Hashimoto. Dowiesz się z niego, jak leczy się choroby tarczycy, jakie składniki są kluczowe w tej diecie i od czego zacząć zmiany. Pomoże Ci on uniknąć groźnych niedoborów, zmniejszyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Autorka podpowiada nie tylko co jeść, lecz także czego unikać w trakcie przyjmowania leków i kiedy udać się do lekarza w celu pogłębienia diagnostyki.Poszczególne rozdziały poradnika wprowadzą Cię w tajniki komponowania smacznych i zdrowych posiłków, stosowania diety przeciwzapalnej i planowania codziennego menu. Informacje na temat choroby oraz praktyczne porady uzupełnia zbiór 80 wypróbowanych przepisów, które z łatwością przygotujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni.Agata Lewandowska dietetyczka z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem, autorka przeszło 20 poradników dietetycznych. Skończyła dietetykę na WUM i SGGW, podyplomowe studia z psychodietetyki na SWPS oraz liczne kursy i szkolenia. Pisze bloga i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Stara się pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a nie luksus. Wierzy, że dostosowanie diety do siebie (a nie siebie do diety) to najlepszy sposób na wyrabianie trwałych, wspierających zdrowie nawyków.
Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem lub innym sposobem żywienia wykluczającym mięso i chcesz się dowiedzieć, jakie roślinne produkty są bogatym źródłem białka? A może od lat stosujesz taką dietę i szukasz pomysłu na to, jak wzmocnić organizm i poprawić kondycję? Ta książka zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Robin Robertson rozprawia się w niej z wciąż pokutującym mitem, że trudno dostarczać sobie białka na diecie wegańskiej. Autorka jest pionierką proteinowej rewolucji ruchu upowszechniającego wiedzę na temat białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach i orzechach. Znajdziesz tutaj ponad 85 wyjątkowych przepisów na wysokobiałkowe potrawy, a także praktyczny przewodnik po produktach roślinnych będących prawdziwymi bombami proteinowymi.Książka Robin Robertson pokazuje, że niektóre z najbardziej wartościowych produktów roślinnych są zarazem bogatym źródłem białka. Tym samym stanowi nieocenioną pomoc dla osób pragnących poprawić zdrowie dzięki diecie roślinnej.Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnieGdy rośniemy, zapotrzebowanie naszego organizmu na białko się zwiększa. Niektóre osoby potrzebują go więcej niż inne, co wynika z ich trybu życia i predyspozycji genetycznych. Skąd wiedzieć, jaka ilość jest odpowiednia? Jak zadbać o to, by zapewnić sobie właściwą ilość białka najwyższej jakości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w książce Kuchnia wege bogata w białko. Stosuj się do zawartych w niej rad i wskazówek, a zyskasz dwie rzeczy: po pierwsze pokochasz jedzenie, a po drugie twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.John Robbins, dyrektor i współzałożyciel ruchu Food Revolution Network, autor książki Głosy rewolucji żywnościowej
Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie. Hildegarda z Bingen ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACH ZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie! Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze. Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, ze wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia. Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Ta książka całkowicie zmieni twoje spojrzenie na gotowanie w plenerze!Znajdziesz tu przepisy autorskie oraz klasyczne, przeniesione z kuchni tradycyjnej do polowej, by żar z ogniska dodał im prawdziwego ognia. Wypróbujesz zaskakujące połączenia składników, poznasz nowe techniki gotowania i stworzysz smaki, których nie da się uzyskać na domowej kuchence!Ciesz się kulinarnymi przygodami i biesiadowaniem w dobrym towarzystwie. Zorganizuj prawdziwą ucztę w ogrodzie czy przy ognisku, wypraw przyjęcie dla dzieci, oczaruj drugą połówkę randką w plenerze. Może i w tobie obudzi się chęć pierwotnego gotowania?Zostań fire chefem - poznaj kuchnię ognia!Tu dzieje się magia. Patrycja zabiera nas w kulinarną podróż po świecie, czerpie z natury, w niezwykły sposób łączy proste składniki. Jest sezonowo, barwnie, aromatycznie. Przeczytałam, obejrzałam i natychmiast chcę próbować. Zastanawiam się tylko, co pójdzie na pierwszy ogień.Beata Grątkowska, autorka książek i bloga Praktykulinarni.comTo nie przepisy - to gotowe scenariusze na przygody poza domem z przyjaciółmi i bliskimi! Z tą książką porzucisz kuchnię i niezależnie od pory roku pobiegniesz rozpalać ogień.Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna i autorka BlogOstryga.plOgień to żywioł, który od milionów lat daje ludziom poczucie bezpieczeństwa i ciepło, a Patrycji udało się go ujarzmić. Ta książka wprowadzi was w niezwykły świat potraw z grilla i BBQ.Andrzej Gibas, brązowy medalista Mistrzostw Świata BBQ
Uzależnienie od cukru rujnuje zdrowie. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nadwaga, a nawet chorobliwa otyłość. Cierpią stawy, kręgosłup, wątroba i nerki. Cierpi dusza. Nie pomagają kolejne diety ani egzotyczne suplementy. Najlepsze, co można uzyskać, to krótkotrwała utrata kilku kilogramów. Efekt jo-jo, załamanie, rozpacz, kolejna próba. Paskudne odczucie, że nie można utrzymać zdrowego stylu życia dłużej niż kilka dni. Czy nie ma sposobu, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i kontrolę nad własnym talerzem?
Owszem, istnieje - i opisano go w tym poradniku. Dieta ketogeniczna jest znana od lat. Polega na unikaniu węglowodanów i spożywaniu zdrowych tłuszczów. Dzięki przepysznym, sycącym posiłkom można zapomnieć o walce z głodem, apetytem na cukier i osiągnąć wspaniałe rezultaty. Klucz do sukcesu znajdziesz w tej książce: są to cenne podpowiedzi, praktyczne wskazówki przystępnie podane inspirujące porady i zaskakujące triki - wszystko wypróbowane w praktyce, skuteczne i zgodne z aktualną wiedzą naukową. Zrozumiesz mechanizmy rządzące dietą keto, wprowadzisz w swoim trybie życia niezbędne zmiany, znajdziesz zachętę i wsparcie w chwilach zwątpienia, a także skorzystasz z ponad setki prostych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki keto. Tym razem osiągniesz sukces!
W książce:
* jak działa dieta ketogeniczna
* wpływ diety keto na zdrowie
* listy produktów keto
* proste i sprawdzone przepisy wraz z kalorycznością i zawartością makroskładników
* kompletny plan dietetyczny na 30 dni
Keto: prosta droga do zdrowia, energii i odzyskania całego życia!
Jak łatwo i tanio zbudować domowy minibrowar.Miłośnicy piwa potrafią docenić niepowtarzalny smak trunku pochodzącego z małych, rzemieślniczych warzelni. Autor tej książki piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo przewyższające jakością to, które jest wytwarzane w wielkich, przemysłowych browarach. W poradniku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do tego, by rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży po instrukcje budowy prostych urządzeń potrzebnych do wyrobu tego alkoholu. Zapoznasz się także z poszczególnymi etapami powstawania piwa, m.in. ze śrutowaniem, zacieraniem, filtrowaniem, gotowaniem, klarowaniem i chłodzeniem brzeczki oraz z fermentacją.Jeśli masz więc ochotę na własną wersję monachijskiego jasnego, austriackiego marcowego lub czeskiego pilznera, otwórz tę książkę i do dzieła!
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok!To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować?Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników - przez wszystkie pory roku!Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu!Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!
Czy chcesz, aby efekty Diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® towarzyszyły Ci już przez całe życie? Kontynuacja bestsellerowego zbioru przepisów do diety dr Ewy Dąbrowskiej to zestaw konkretnych wskazówek oraz metod, które pomogą Ci prawidłowo wyjść z postu i wprowadzić zmiany we wszystkich aspektach Twojego życia. Spójrz na nie i na swoją dietę holistycznie. Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, „tajemne” metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i budowania trwałej motywacji. Raz na zawsze przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, sylwetką i... całym życiem! Niniejsza książka, którą z serca polecam, jest holistycznym spojrzeniem na człowieka. Znajdziemy tu rozdziały opracowane przez dietetyka klinicznego, trenera personalnego, duszpasterza, a także sprawdzone wskazówki, jak znaleźć motywację do podejmowania wyzwań, i prawdziwe historie osób, którym się udało. dr Ewa Dąbrowska
Dzięki tej praktycznej książce poznasz dziesiątki faktów na temat ulubionego napoju świata i dowiesz się, jak cieszyć się nim w najlepszy sposób. Poznasz historię wina, sposoby jego wytwarzania, nauczysz się także, jak je degustować i dobierać do różnych potraw. Podpowiemy ci, jak kupić wino najlepszej jakości za rozsądne pieniądze i jak je prawidłowo przechowywać.Znajdziesz tu mnóstwo aktualnych, przydatnych i łatwych do zastosowania wskazówek, dzięki którym z przeciętnego konsumenta zamienisz się w pewnego siebie amatora. W tajniki wina wprowadzą cię profesjonalni sommelierzy z wieloletnim doświadczeniem.
We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia, alergie. Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.
25,57 zł
39,99 zł
1
/
2
/
3
/
4
/
5
... 157
Idź do strony:
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?