KATEGORIE
KONTO
tylko dostępne
sortuj:
tytuł
cena
data
Okładka książki Filozofia smaku
Niesamowita książka która osiąga rekordy sprzedaży zarówno w Polsce jak i na zachodzie. Jeśli sięgasz po tę książkę to znaczy że szukasz czegoś nowego. Czegoś czego do tej pory jeszcze nie zaznałeś. Filozofia smaku z pewnością pozwoli Ci zaspokoić wszystkie swoje żądze. Autorka przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na kwestie zdrowego żywienia i upewnia nas w przekonaniu że jest to najlepsze spojrzenie które pozwoli nam poprawić swoje samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Jest to książka z pewnością warta przeczytania.  Nowe przepisy ze szczyptą refleksji  Przyznaję, że plany miałam inne. Ale cóż, doświadczam tego, że Moderator inaczej zarządził moim życiem. Nie pozostało mi nic innego, jak pokornie i ze zrozumieniem rozwiązywać zlecone zadanie. W planach miałam trzecią część, czyli „Filozofię emocji", a tymczasem rzeczywistość tak się poukładała, że odnalazłam w sobie akceptację dla spisania i wydania książki kucharskiej z okruchami przemyśleń. Bardzo bym jednak chciała, żeby „Filozofia emocji" również powstała, bo jest potrzebna tym, którzy po wielu latach świadomego gotowania zauważają, jak bardzo dotyka ono jakości naszego życia. A co u mnie? Nic. Po prostu przerabiam to, co mam do przerobienia i ciągle utwierdzam się w przekonaniu, że wszystko jest absolutnie tak, jak być powinno. Choć przyznam, że chwilami było ciężko, jednak trudne sytuacje wyzwalają niesamowity potencjał i ujawniają talenty, które pozostawały w ukryciu - nie tylko moje, ale i najbliższych. A to jest zysk. Garściami czerpię mądrości z każdego dnia, z osobistych przeżyć, ale również z każdego kontaktu z wami. I możecie być pewni, że we wszystkim pomaga mi moje gotowanie, imbi-rówka, kilerka i akceptacja. Czas leci, 10 lat minęło od wydania „Filozofii życia", moda na surowe, kwaśne i zimne pozostawia swoje żniwo. Ilość dzieci cierpiących na alergie, astmę, AZS, cukrzycę, celiakię, przeziębienia, ADHD, autyzm stale rośnie. Medycyna jest bezradna. Dorośli też są bezsilni wobec chorób, które stają się normą społeczną. A można by tak wiele zyskać jedynie dyscyplinując się i akceptując pewne zasady, które skądinąd podsuwa nam Natura. Można by żyć do końca życia i być młodym do starości... FRAGMENT KSIĄŻKI: Bardzo istotne zalecenia dla wszystkich: Jeżeli gotujesz na prądzie, pomyśl, czy nie dałoby zmienić kuchenki na gazową, a jeśli nie ma takiej możliwości, to kup turystyczną i chociaż kawy, herbaty i zupy gotuj na gazie. 2. Bez żadnych wątpliwości należy podawać dzieciom, które już nie są karmione piersią, tran, właściwie cały rok, zimą na pewno, a latem, gdy nie ma słońca. Chodzi o witaminy A, D, E, K, które on zawiera. Wybierajcie najlepsze firmy i zwracajcie uwagę na czystość. Sami też go oczywiście łykajcie. 3. Niezbędna jest również suplementacja ciebie, dzieci i młodzieży OmegaS, gdyż jest to budulec mózgu, całego układu nerwowego, sprawności, koncentracji, świadomości, spokoju. 4. W razie przeziębiania nie stosować wszystkich naszych mik-sturek jednocześnie. Jeśli nie idziesz do pracy to 3-dniowa kuracja czosnkowa (przepis w „Filozofii zdrowia"). Jeśli kilerka, to nie imbirówka. Rosół tak, ale zwykły, jeśli jest kilerka, to już na pewno nie rosół na jesienne smutki. 5. Gimnastyka, nie tylko bezmyślne spacery ale aktywny ruch ciała, siłownia, ciężarki. Pamiętaj, że wątroba lubi ruch - to przecież nasze krążenie. Jeżeli wchodząc na PP chudniesz, to znaczy, że pozbywasz się tłuszczu, nadmiaru wilgoci, wody, zaś mięśnie owszem, są nijakie, bo nie były odżywione właściwie i brakuje im po prostu ćwiczeń. Zacznij rzeźbić swoje ciało. 6. Do jedzenia w szczególności polecam: zupy jarzynowe, dusze-niny mięsno-warzywne, czyli nasze polskie gulasze, do których możesz dodawać wszystko, co masz pod ręką - sezonowe-nie-sezonowe, nasze-nie nasze, byle pasowało smakowo i energe-tycznie. Nasze duszeniny to odpowiednik tradycyjnych w wielu kuchniach dań wieloskładnikowych, długo duszonych, długo gotowanych, po to, by podnieść ich energię, wartości wzmacniające, lecznicze.
29,90
35,00 zł
Okładka książki Filozofia Zdrowia
Od Tysięcy lat wiadomym jest (głównie w Chinach i na Dalekim Wschodzie), że zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży prawidłowo w swoich kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi. Zaburzenia krążenia, czyli niedobór lub nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które usunie zaburzenia w krążeniu energii. W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo poprzez nakłuwanie odpowiednich punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać odpowiednie pokarmy lub zioła, które również przywrócą równowagę. Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny przedstawia, jak to należy praktycznie wykonać.Na wstępie znajdziemy opis Zasady Pięciu Elementów, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej. Podano również opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu Elementów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, lecz osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, łatwo dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy. Czytając o.objawach niektórych chorób, znajdziemy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi.Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony bardzo przejrzyście. Opis wpływu różnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza praktycznych uwag. jak należy postępować w określonych zaburzeniach równowagi energii.Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje wiele praktycznych wskazówek dla osób na nie cierpiących. Szkoda, że autorka nie opisała w tym rozdziale większej ilości chorób.Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu Elementów jest bardzo interesująca i w takiej formie rzadko przedstawiana. Można z tego rozdziału wyciągnąć wiele indywidualnych wskazówek co do produktów, które należałoby wziąć pod uwagę przy układaniu własnej diety. Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru odpowiednich proporcji smaków. Jest to niespotykany dotychczas układ. niezwykle ciekawy i pożyteczny.Myślę, że książka pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru odpowiednich produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej przez tysiące łat Zasady Pięciu Elementów. Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, że osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w tej książce, na pewno nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swojego zdrowia.Dr n. med. Andrzej Frydrychowski
26,90
31,50 zł
Okładka książki Filozofia Życia
Minęły już trzy lata od ukazania się pierwszej edycji książki Anny Ciesielskiej ""Filozofia zdrowia"". Jest to czas wystarczający, by przekonać się, czy sprawdza się zawarta w książce filozofia odżywiania zgodnie z regułą równowagi pięciu elementów. Jestem przekonany, że wszyscy Czytelnicy, którzy zaufali zawartym w niej wskazówkom, nie pożałowali tej decyzji. Czas najwyższy na ciąg dalszy.Filozofia życia napisana jest prostym, klarownym językiem i będzie zrozumiała dla Czytelników. Proponowałbym nawet osobom, które po raz pierwszy zetkną się z tą metodą, o rozpoczęcie lektur właśnie od tej książki, a potem cofnięcie się do Filozofii zdrowia.Poszukiwania sposobów właściwego odżywiania idą wieloma drogami. Któż by nie chciał być zdrowym? Efektem jest zalanie rynku niezliczoną ilością książek, poradników, których autorzy przekonują do najróżniejszych diet. Wybór jest bardzo trudny ze względu na skrajne różnice pomiędzy nimi. Jedni proponują przejść wyłącznie na odżywianie się surówkami i warzywami (dr Dąbrowska), inni polecają w swojej diecie jako podstawę tłuszcze (dr Kwaśniewski),jeszcze inni propagują znaczne ograniczenie węglowodanów z odpowiednio dobranymi proporcjami białka i tłuszczu (drAtkins) itd. Wbrew pozorom, w każdej z tych diet jest jedynie cząstka prawdy.Książka Anny Ciesielskiej, pomijając nowatorskie podejście do odżywiania, zawiera właściwie wybrane elementy z wielu tych sposobów. Chociażby rozdział poświęcony tłuszczom. Bardzo się cieszę, że nareszcie przestaje się straszyć tłuszczami jako pewnym źródłem wszelkich chorób, z miażdżycą na czele. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy je odpowiednio przyprawiać i łączyć z innymi właściwie dobranymi składnikami. Możemy wówczas cieszyć się nie tylko dobrym smakiem przyrządzanych potraw, lecz również jak najlepszym zdrowiem.Podoba mi się filozoficzne podejście autorki do procesu przygotowywania potraw. Produkty to nie wszystko, potrzebna jest jeszcze radość tworzenia. Jest 10 niezwykle rzadko podkreślany element. Jeśli jesteśmy spokojni, zadowoleni, to przekazujemy potrawom pewne korzystne wibracje. O tym w żadnej książce poświęconej żywieniu nie znajdziemy najmniejszej nawet wzmianki. Wibracje te w sposób scjentystyczny są jeszcze niemierzalne, dlatego naukowcy nie będą o nich pewnie jeszcze długo wspominać.A przecież dobór i zestawienie pożywienia według pięciu elementów, to Leż nic innego jak wytwarzanie optymalnej dla nas wibracji. Możemy w to wierzyć lub nie, lecz harmonia musi być zachowana. Jeżeli chcemy być zdrowi, to musimy do niej dążyć. Innej drogi po prostu nie ma. Leczenie oparte o rządzenie energią na Dalekim Wschodzie znane jest od tysięcy lat. Takie metody jak: akupunktura, masaż chiński czy ćwiczenia Taj Chi, opierają się na regulacji energii życiowej Chi. Sposób odżywiania z uwzględnieniem roli smaków i energii należy do zaleceń, które pomagają utrzymać równowagę Yin-Yang. W tamtejszych ekskluzywnych restauracjach można zamówić posiłki dobierane według zaburzeń energetycznych.Od trzech lat, dzięki książce Anny Ciesielskiej, możemy to robić we własnych domach. Przyszłością każdego narodu są zdrowe dzieci. Z prowadzonych statystyk wynika, że jest szerzy się wśród nich coraz więcej alergii i innych schorzeń związanych 7. rozwojem cywilizacji. Moda na słodycze (batonik zamiast kanapki), fast foody i gotowe produkty żywności, z terminem ważności paru miesięcy, doprowadza nasze zdrowie do ruiny. Zdrowe odżywianie zaczyna się już od wczesnych miesięcy ciąży i o tym w bardzo rozsądny sposób pisze Autorka.
29,90
35,00 zł
1
Liczba wyświetlanych pozycji:
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj